בתחום ההערכה של יהלומים קיימים ארבעה פרמטרים הנקראים The 4 C’s
לצורך קביעת השווי הכספי של כל יהלום, בוחן הגמולוג את כל אחד מהפרמטרים האלו ובהתאם לכך קובע את השווי הכללי שלהם.
· רמת הניקיון – clarity
· רמת החיתוך – cut
· המשקל – carat
· הצבע - color
אדם בעל ידע וניסיון בתחום זה מסוגל לראות הבדלים מסוימים בין האבנים השונות והם קשורים לקוטר שלו שמעיד על משקל קל או משקל כבד, וגם על צבעו של היהלום. אך לגבי שני הפרמטרים הנוספים הקביעה היא מקצועית לחלוטין ולכן רק מי שעוסק בכך והוא משתמש בכלי העבודה הייעודיים למטרה זו, עולה על צורת החיתוך ועל רמת הניקיון, אשר משפיעים רבות על קביעת הערך הכספי של כל אבן.
מעבר לפרמטרים הבסיסיים יש כמה נושאים שהגמולוג מאבחן כמו לדוגמה עובי הרונדיסט, הסימטריה של המשטחים, מצב העוקץ של היהלום, רמת הליטוש שלו, רמת הזריחה באבן. מכלול הנושאים הללו יוצר את טיבו של כל יהלום ואת הערך הכספי שלו.
פעולות ההערכה מתבצעות בעת בחירת האבן וטרם ביצוע עבודות השיבוץ כיוון שבדרך זו רואים את האבן מכל הזוויות שלה וזאת לעומת ביצוע הערכה לאבן שכבר שובצה ולכן הקביעה הזו אינה מדויקת כיוון שלא רואים את האבן מכל הכיוונים אלא רק מקצת מהם.
הפרמטרים לקביעת ערכה של כל אבן
2. המשקל של האבן – carat
לצורך קביעת משקלו של כל יהלום משתמשים ביחידת משקל ששמה הוא קאראט. משקלו של כל קראט הוא 0.2 של גרם ולכן חמישה קראט הם גרם אחד. משקלו של כל יהלום נמדד בכמות של הקראטים שנשקלו.
מינוח זה נלקח מהמילה היוונית KARTION שהיא גרעין חרוב. זו הייתה אמת המידה למדידת משקל האבן בתקופות העתיקות.
כאשר מעבדים ומלטשים יהלומים גולמיים, המגמה היא שיישאר בהם משקל רב ככל האפשר כיוון שכך ערכו הכספי עולה. אנשי המקצוע מעניקים תשומת לב מיוחדת לרמת הניקון של כל יהלום ולרמת הליטוש במשקלי קראט כמו 0.50, 0.70, 1.00,.1.50.
העלות של כל יהלום נמדדת על פי המחיר לכל קראט, על ידי הכפלת ערך הקראט במשקל היהלום. אם מדובר בחלק מהקראט בעת המדידה, החלקים האלו נקראים נקודות שהם החלק היחסי של משקל האבן.
2. צבע – color
הצבע של היהלום מחולק לשני רבדים:
הזריחה (Fluorescence)
צבע הגוף (Body Color)
צבע הגוף של היהלום(Body Color)
החלק המשמעותי ביותר בענייני הצבע הוא החלק של צבע הגוף, אך לא תהיה לכך השפעה על השווי ועל הנראות של היהלום. איש המקצוע מודד את הכמות הרוויה של קרני האור שקיימות בתוך כל אבן.
הדירוג הנפוץ הוא לסווג את כל אחד מהיהלומים על פי האותיות של הצבעים החל באות D אשר מסמלת את הצבע הטוב היותר, ועד לאות Z שהוא הצבע הנמוך ביותר. מחירו של כל יהלום יושפע מהגוון שלו. צבעים נמוכים יותר מהצבע Z יקראו צבעי FANCY והם יהיו יקרים יותר מהצבעים שבין D ל Z, וזאת מפני שהם נראים רק לעיתים נדירות ולכן הדרישה שלהם היא גבוהה יותר.
זריחה (Fluorescence):
זריחה היא פליטה של אנרגיה אשר מרחשת כאשר היהלום נחשף לקרני אור אולטרה סגוליות. הזריחה נפסקת כשהקרינה נפסקת. המטרה היא לוודא אם קיימת בכל יהלום זריחה, מהי עוצמתה ומהו הגוון של הזריחה.
רק כחמישים אחוז מתוך כלל היהלומים הם זורחים. אם האבן לא זורחת אין זה אומר שהאבן היא לא יהלום אך לעומת זאת אם היא כן זורחת, אין ספק שמדובר ביהלום. בדרך כלל הזריחה נראית בגוונים של סגול וכחול, אך לעיתים אפשר לראותה גם בגוונים אחרים כמו צהוב, ירוק וגוונים נוספים.
ארבע דרגות זריחה מקובלות:
ללא (None)
מעט (Faint)
בינוני (Medium)
חזק (Strong)
צבע הגוף(Body Color)
רואים צבע זה אשר נגרם מספיגה סלקטיבית של קרני אור ביהלום וזאת בגלל הימצאותם של אטומים זרים שאינם פחמן.
אור - היא צורה של אנרגיה שמתקדמת בתנועה גלית, הנמדדת על פי האורך של כל גל והתדירות שלו. במראה רגיל ללא כלי עבודה אפשר לראות רק חלק מסוגי האור האלו, אלו שהם בין 400 ל - 700 ננומטר.
חלק מהאור אשר פוגע באבן, נבלע בה ויש גם חלק שנפלט ולא נבלע. בדרך זו מאפיינים את צבעו של היהלום. אבן שבולעת צבע רב, תשחרר פחות צבע, תראה פחות לבנה והעלות שלה תהיה נמוכה יותר.
במסחר היהלומים נוהגים להגדיר ארבע קבוצות צבעים עיקריות והן:
חסר צבע (Colorless)
כמעט חסר צבע (Near Colorless)
מעט צהבהב (Faint Yellow)
צהבהב עד צהוב (Very Light To Light Yellow)
צהוב יוקרתי (Fancy Yellow)
צבעי ה FANCY לא מגיעים רק בגוון צהוב והם כוללים צבעים כמו:
אדום, כחול, ירוק, צהוב וחום כאשר אדום נחשב לצבע שהוא הנדיר והיקר ביותר וחום נחשב לצבע הנפוץ והזול ביותר.
כדי שהם יוגדרו כצבעי FANCY צריכים להיות באבנים אלו חיות וחוזק של הצבע המדובר, כמו כן הצבע צריך להיראות מהחלק העליון של הכתר.
3. ניקיון היהלום – Clarity
בטבלת דירוג הניקיון ממקמים כל יהלום באופן מדורג מהטוב ביותר – Flawless (יהלום שהוא חסר פגמים חיצוניים ופנימיים), ועד ל – Imperfect (יהלום שיש בו פגמים הן פנימיים והן חיצוניים שהם קלים לזיהוי). בעת ההערכה מתייחסים לפגמים הפנימיים וגם לפגמים החיצוניים על פי קביעת דרגת ניקיון היהלום.
הגורמים שקובעים את דרגת הניקיון הם: גודל הפגם, מיקום הפגם, מספר הפגמים, צבע הפגמים סוג הפגם והברק שלו. פגמים פנימיים הם משמעותיים יותר מאשר פגמים חיצוניים, אשר להם מפחיתים ציון בטיב ההברקה אך לא בדרגת ניקיון שלמה. ככל שהיהלום הספציפי מתקרב לדרגת Flawless כך הוא יהיה יקר יותר, אך להבדיל מצבע היהלום למשל, אדם שהוא לא מיומן לא יוכל להבחין בהבדלים המהותיים ברמת ניקיון היהלום.
חשוב להדגיש שדרגות הניקיון תקבענה רק כאשר יתקיימו כל הדרישות הבאות יחד:
· המדרג הוא אדם מנוסה שהוא מוסמך לדרג יהלומים.
· לצורך הקביעה המדרג ייעזר בכלי עבודה כמו זכוכית מגדלת לופה אשר מגדילה פי עשר, והוא תמיד יבחן מה אפשר לראות באמצעות הגדלה זו ומה אי אפשר לראות באמצעותה.
· הדרוג יתבצע בתנאי תאורה כדי לראות הכול באופן מושלם.
· המדרג יהיה ערני ובמצב פיזי תקין כך שהוא מתמקד במשימה.
דוגמאות לפגמים חיצוניים: שריטות (יגרמו רק על ידי יהלום אחר), סימני אופן (נוצרים בתהליך הליטוש), סימני שריפה (לאור חימום יתר בעת תהליך הליטוש או ההברקה), נייף (קטע לא מעובד הקיים באבן מלוטשת), חריץ (חלקי חומר קטנטנים החסרים באבן), פאסטת יתר (משטח עקב ליטוש נוסף באבן).
דוגמאות לפגמים פנימיים: גביש (גביש של חומר בתוך היהלום), נאט (גביש של יהלום בתוך היהלום), ראש סיכה (גביש קטנטן בתוך האבן), ענן (רצועות גבישים או פגמים אחרים בחלק הפנימי של האבן), גלץ (שבר לאורך הגרעין), זקן (שבר קטן באזור הרונדיסט).
דרגות הניקיון של יהלום:
(FL - (Flawless
יהלומים בדרגת ניקיון FL הם חסרי פגמים חיצוניים או פנימיים. לכן כאשר הם ידורגו בתנאים האלו לא ימצאו בהם כל פגם מכל סוג ומין שהוא. יהלומים אלו הם נדירים יותר מיהלומים שנמצאים בדרוג נמוך יותר וגם יקרים יותר במידה רבה.
למרות היותם בדרגה הגבוהה ביותר עדיין יש פגמים מסוימים הנחשבים לפחות משמעותיים, למרות הימצאותם ביהלום, הם לא ימנעו ממנו את קבלת דרגת FL.
(IF-(Internally Flawless
גם יהלומים אלו הם נדירים ויקרים עד מאוד. ההבדל בינם לבין FL, הוא שב IF עלולים להופיע פגמים חיצוניים קלים שלא יופיעו ב FL. אלו פגמים קלים שאי אפשר לסלקם על ידי הברקה קלה.
ההבדל במחיר בין FL ל IF לא יהיה גדול ומשמעותי.
VVS1 And VVS2 - Very Slightly/Small Included
פגמים זעירים מאוד מאוד. אלו הם פגמים שמאוד מאוד קשה לראות בהגדלה של פי עשר לאיש מקצוע מיומן. בדרגת VVS1, הפגמים נראים רק דרך הפויליון - החלק התחתון של היהלום, או שהם קטנים ושטחיים אם אפשר להוציאם על ידי ליטוש קל.
בדרגת VVS2, הפגמים הזעירים נראים גם דרך הכתר - החלק העליון של היהלום.
VS1 And VS2 - Very Slightly/Small Included
פגמים זעירים מאוד. פגמים שמאוד קשה לראות בהגדלה של פי עשר לאיש מקצוע מיומן. מובן שבדרגת VS1 יהיה קשה יותר לראות את הפגמים לעומת VS2.
גבישים קטנים, גלצים ועננים זעירים, אופייניים מאוד לדרגת ניקיון זו.
SI1 And SI2 - Slightly/Small Included
פגמים זעירים אשר אפשר לאבחן אותם בצורה קלה(1SI) דרך הפויליון, עד קלה מאוד(2SI) דרך הכתר, בהגדלה של פי עשר למדרג מיומן. בחלק מדרגות הSIיש אפשרות לראות את הפגמים ללא הגדלה.
דרגת ניקיון נוספת בקטגוריה זו היא 3SI אשר לא מוכרת בכל המכונים הגמולוגים אולם משמשת את הפן המסחרי. דרגה זו גם באה כדי לגשר על הפער הגדול שבין דרגת 2SI לבין דרגת 1I.
I1,I2 And I3 - Imperfect
אלו פגמים הניתנים לאבחון ע”י מדרג מיומן גם ללא הגדלה של פי עשר.
יהלומים אלו הם נפוצים מאוד במסחר מכיוון שהם זולים יותר וכאשר הם יגיעו ברמת צבע טובה או טובה מאוד, הם יוכלו להראות מצוין, ורק בוחן מיומן יבחין בפגמיהם.
4. חיתוך היהלום – Cut
כשמדברים על רמת העבודה בכל יהלום, יכולים לקבל שתי משמעויות שונות. אחת היא צורת האבן המלוטשת והשנייה היא רמת הגימור והפרופורציות של האבן.
את צורת האבן המלוטשת אנו מחלקים לאבנים שהם בגימור עגול – Round Brilliant Cut, ולאבנים שהן בכל צורה אחרת Fantasy Cut.
דוגמאות לחיתוך ליהלומים בחיתוך עגול או פנטזי:
רמת גימור היהלום מתייחסת לפרטים הקטנים הנובעים מפעולתו של המלטש באבן והם משפיעים על ערכו ועל יופיו של היהלום:
סימטריית המבנה הכללי של היהלום
סימטריית המשטחים המלוטשים ביהלום
טיב ההברקה של משטחי היהלום
מצב העוקץ והרונדיסט
הפרופורציה של היהלום מתייחסת ליחס בין רוחבו של היהלום לגובהו, כאשר הפרופורציות המושלמות הן אלו שמתאימות ל - “ליטוש האידיאלי של טולקובסקי” והן למעשה משפיעות על שלושת סוגי החזרי האור ביהלום:
ברק (Brilliancy) – אור לבן החוזר לעין מפני השטח או מתוך האבן.
אש (Fire) – אור לבן אשר נשבר לצבעים המרכיבים אותו: כחול, צהוב אדום וכו’.
נצנוצים (Scintillation) – אור לבן החוזר בשל תזוזת מקור האור או מתזוזת האבן.
Comments